Blogi

Vesiliikunnan iloa ja hyvää oloa luonnon vesissä

diver-1081987_640.jpg

 

Liikunta vedessä on erinomainen vaihtoehto, jos haluat harrastaa jotain mikä lisää voimaasi, notkeutta ja hyvää mieltä.

Vesivoimistelu ylläpitää ja lisää nivelten liikkuvuutta sekä lihasvoimaa, kehittää tasapainoa ja koordinaatiota, lisää hengitys- ja verenkiertoelimistön kuntoa, vähentää lihasten jännitystä ja parantaa elastisuutta, helpottaa kipuja, piristää ja virkistää mieltä ja kehoa ja on mukavan sosiaalista. 

Uinti

Uidessa kehon kaikki lihakset suuret lihakset työskentelevät, mikä tarkoittaa sitä, että keho tarvitsee paljon happea. Sydän ja keuhkot saavat terveellistä rasitusta, minkä ansioista elimistö vahvistuu ja kunto nousee reippaasti.

Uinti on myös hyvä liikuntamuoto, jos haluat päästä eroon muutamasta liikakilosta pehmeästi niveliä kuormittamatta. 

Kiinnitä huomiota oikeaan uintitekniikkaan. Keskity vuoroin käsivetoihin ja uintipotkuihin ja sitä mukaan uinnin rytmiin.

Rintauinnin vinkit:

 • Pidä pää liikkeessä. Nosta katseesi, kun hengität sisään ja katso pohjaan, kun hengität ulos.
 • Vedettyäsi kädet koukkuun, paina kämmenet ja käsivarret heti yhteen vartalon alla ja työnnä ne suoraan eteenpäin
 • Kun aloitat käsivedon, paina käsiä samaan aikaan alas ja sivuille. Kuvittele piirtäväsi veteen sydämen, jonka terävä kärki on rintakehäsi alla.
 • Potkujen pitäisi lähteä polvesta ja alapuolella jalka kiertyy ulospäin niin, että säären sisäpinta on kohti pohjaa. Yritä pitää potkut symmetrisinä.

Voit hävitä uintikisan 10-vuotiaalle, jonka uintitekniikka on parempi, siitä huolimatta että olisit paljon vahvempi. Uintityyliä on hyvä harjoitella.

Vesijuoksu

Kesällä kannattaa ehdottomasti kokeilla tavallista vesijuoksua tai voimavesijuoksua käsi- ja jalkaliikkeitä tehostavilla vastusvälineillä luonnon vesissä.

Vesijuoksun vinkit:

 • Asento: pystyasento, 15-20 asteen etukeno, niska pitkänä, hartiat alhaalla, vatsa sisään, rinta ulos, vartalo hyvin vatsalihaksilla tuettuna.
 • Katse: suoraan eteenpäin kiintopisteeseen noin 50 cm:n yläpuolelle veden pinnasta
 • Jalkaliikkeet: tehokkaat rytmiset juoksuliikkeet, polvi nousee eteen ylös ja jalat ojennetaan joka potkulla taakse, loppuojennus on tehokas pakaroille. Nilkka koukistuu eteen noustaessa ja ojentuu taakse viedessä
 • Käsiliikkeet: käsiliike lähtee läheltä pintaa ja kädet pumppaavat vartalon sivuilla rytmisesti. Sormet ovat harallaan hanskojen sisällä. Kyynärpäät hipovat alhaalla vesivyötä ja työntyvät taakse.  Kyynärpäät ovat koko ajan 90 asteen kulmassa. Kädet kauhovat vettä taaksepäin sormet yhdessä.
 • Kämmen: kämmen voi liikkua virtaviivaisesti vartalon vierellä tai ”melana”, jolloin vettä saa tehokkaasti työnnettyä taakse.
 • Rytmi: käsi- ja jalkaliikkeet tapahtuvat samanaikaisesti, mutta vastavuoroisesti, siis vastakkainen jalka ja käsi edessä. Rytmi on napakka ja selkeä.
 • Tempo: mitä nopeampi tempo, sitä tehokkaampi harjoitus. Tempoa vaihtelemalla voi tehdä intervalliharjoituksen.

Sitten vaan vesipedoksi uiden tai juosten. Aurinkoisia vesileikkejä!

 

 

 

 

30.06.2019
Tämän blogin kirjoittaja on Pirjo Pekonen, yksi tämän talon ryhmäliikuntaohjaajista. Täältä voit lukea aina kuukauden alusta terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä vinkkejä. Tervetuloa talon blogin pariin.
30.06.2019

Vesiliikunnan iloa ja hyvää oloa luonnon vesissä

28.05.2019

KESÄLOMAN RIEMUA

24.08.2017

SISÄPYÖRÄILYLLÄ AEROBINEN KUNTO NOUSUUN

25.12.2016

Personal trainerin avustuksella kohti elämänmuutosta